कैसे करें शुद्धता की पहचान
कैसे करें शुद्धता की पहचान 👇
👉🏻1. जीरा (Cumin seeds)
✨जीरे की परख करने के लिए थोड़ा सा जीरा हाथ में लीजिए और दोनों हथेलियों के बीच रगड़िए।
✨अगर हथेली में रंग छूटे तो समझ जाइए कि जीरा मिलावटी है क्योंकि जीरा रंग नही छोड़ता।
👉🏻2. हींग (Hing)
✨हींग की गुणवत्ता जांचने के लिए उसे पानी में घोलिए।
✨अगर घोल दूधिया रंग का हो जाए तो समझिए कि हींग असली है।
✨ दूसरा तरीका है हींग का एक टुकड़ा जीभ पर रखें अगर हींग असली होगी तो कड़वापन या चरपराहट का अहसास होगा।
👉🏻3. लाल मिर्च पाउडर (Red chilli powder)
✨लाल मिर्च पाउडर में सबसे ज्यादा मिलावट की जाती है।
✨ इसकी जांच करने के लिए पाउडर को पानी में डालिए, अगर रंग पानी में घुले और बुरादा जैसा तैरने लगे तो मान लीजिए की मिर्च पाउडर नकली है।
👉🏻4. सौंफ और धनिया (Fennel & Coriander)
✨इन दिनों मार्केट में ऐसी सौंफ और धनिया मिलता है जिस पर हरे रंग की पॉलिश होती है ये नकली पदार्थ होते हैं,
✨इसकी जांच करने के लिए धनिए में आयोडीन मिलाएं,
✨अगर रंग काला हो जाए तो समझ जाइए कि धनिया नकली है।
👉🏻5. काली मिर्च (Black pepper)
✨काली मिर्च पपीते के बीज जैसी ही दिखती है इसलिए कई बार मिलावटी काली मिर्च में पपीते के बीज भी होते हैं।
✨इसको परखने के लिए एक गिलास पानी में काली मिर्च के दानें डालें।
✨ अगर दानें तैरते हैं तो मतलब वो दानें पपीते के हैं और काली मिर्च असली नहीं है।
👉🏻6. शहद (Honey)
✨शहद में भी खूब मिलावट होती है।
✨शहद में चीनी मिला दी जाती है, इसकी गुणवत्ता जांचने के लिए शहद की बूंदों को गिलास में डालें,
✨ अगर शहद तली पर बैठ रहा है तो इसका मतलब वो असली है नहीं तो नकली है।
👉🏻7. देसी घी (Ghee)
✨घी में मिलावट की जांच करने के लिए दो चम्मच हाइट्रोक्लोरिक एसिड और दो चम्मच चीनी लें और उसमें एक चम्मच घी मिलाएं।
✨अगर मिश्रण लाल रंग का हो जाता है तो समझ जाइए कि घी में मिलावट है।
👉🏻8. दूध (Milk)
✨दूध में पानी, मिल्क पाउडर, कैमिकल की मिलावट की जाती है।
✨ जांच करने के लिए दूध में उंगली डालकर बाहर निकाल लीजिए।
✨अगर उंगली में दूध चिपकता है तो समझ जाइए दूध शुद्ध है। अगर दूध न चिपके तो मतलब दूध में मिलावट है।
👉🏻9. चाय की पत्ती (Tea)
✨चाय की जांच करने के लिए सफेद कागज को हल्का भिगोकर उस पर चाय के दाने बिखेर दीजिए।
✨ अगर कागज में रंग लग जाए तो समझ जाइए चाय नकली है क्योंकि असली चाय की पत्ती बिना गरम पानी के रंग नहीं छोड़ती।
👉🏻10. कॉफी (Coffee)
✨कॉफी की शुद्धता जांचने के लिए उसे पानी में घोलिए।
✨शुद्ध कॉफी पानी में घुल जाती है, लेकिन अगर घुलने के बाद कॉफी तली में चिपक जाए तो वो नकली है।
Read in English
👉🏻1. Cumin seeds
✨To test cumin seeds, take a little cumin in your hand and rub it between both palms.
✨If the color leaves on the palm, then understand that the cumin is adulterated because cumin does not leave color.
👉🏻2. Asafoetida
✨To check the quality of asafoetida, dissolve it in water.
✨If the solution becomes milky, then understand that the asafoetida is real.
✨The second way is to keep a piece of asafoetida on the tongue, if the asafoetida is real, then you will feel bitterness or tingling.
👉🏻3. Red chilli powder
✨Red chilli powder is the most adulterated powder.
✨To check it, put the powder in water, if the color dissolves in water and starts floating like sawdust, then assume that the chilli powder is fake.
👉🏻4. Fennel & Coriander
✨These days, fennel and coriander are available in the market which have green polish, these are fake products,
✨To check it, mix iodine in coriander,
✨If the color turns black, then understand that the coriander is fake.
👉🏻5. Black pepper
✨Black pepper looks like papaya seeds, so sometimes adulterated black pepper also contains papaya seeds.
✨To test this, put black pepper seeds in a glass of water.
✨If the seeds float, it means those seeds are of papaya and the black pepper is not real.
👉🏻6. Honey
✨Honey is also adulterated a lot.
✨Sugar is mixed in honey, to check its quality, put some drops of honey in a glass,
✨If the honey is settling at the bottom, it means it is real, otherwise it is fake.
7. Desi Ghee
✨To check adulteration in ghee, take two spoons of hydrochloric acid and two spoons of sugar and add one spoon of ghee to it.
✨If the mixture turns red, then understand that the ghee is adulterated.
👉🏻8. Milk
✨Water, milk powder, chemicals are adulterated in milk.
✨To check, put your finger in the milk and take it out.
✨If the milk sticks to your finger, then understand that the milk is pure. If the milk does not stick, it means that the milk is adulterated.
👉🏻9. Tea leaves
✨To test the tea, lightly wet a white paper and spread tea leaves on it.
✨ If the paper gets colored, then understand that the tea is fake because real tea leaves do not leave color without hot water.
👉🏻10. Coffee
✨To test the purity of coffee, dissolve it in water.
✨Pure coffee dissolves in water, but if after dissolving the coffee sticks to the bottom, then it is fake.
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