कैसे करें शुद्धता की पहचान

कैसे करें शुद्धता की पहचान 👇


 👉🏻1. जीरा (Cumin seeds)


✨जीरे की परख करने के ल‍िए थोड़ा सा जीरा हाथ में लीजि‍ए और दोनों हथेल‍ियों के बीच रगड़‍िए। 


✨अगर हथेली में रंग छूटे तो समझ जाइए क‍ि जीरा म‍िलावटी है क्‍योंक‍ि जीरा रंग नही छोड़ता। 


👉🏻2. हींग (Hing)


✨हींग की गुणवत्‍ता जांचने के ल‍िए उसे पानी में घोल‍िए। 


✨अगर घोल दूध‍िया रंग का हो जाए तो समझ‍िए क‍ि हींग असली है।


✨ दूसरा तरीका है हींग का एक टुकड़ा जीभ पर रखें अगर हींग असली होगी तो कड़वापन या चरपराहट का अहसास होगा।


👉🏻3. लाल मि‍र्च पाउडर (Red chilli powder)


✨लाल म‍िर्च पाउडर में सबसे ज्‍यादा म‍िलावट की जाती है।


✨ इसकी जांच करने के ल‍िए पाउडर को पानी में डालिए, अगर रंग पानी में घुले और बुरादा जैसा तैरने लगे तो मान ल‍ीज‍िए की म‍िर्च पाउडर नकली है।


👉🏻4. सौंफ और धन‍िया (Fennel & Coriander)


✨इन द‍िनों मार्केट में ऐसी सौंफ और धन‍िया म‍िलता है जिस पर हरे रंग की पॉल‍िश होती है ये नकली पदार्थ होते हैं, 


✨इसकी जांच करने के ल‍िए धन‍िए में आयोडीन म‍िलाएं, 


✨अगर रंग काला हो जाए तो समझ जाइए क‍ि धन‍िया नकली है। 


👉🏻5. काली म‍िर्च (Black pepper)


✨काली म‍िर्च पपीते के बीज जैसी ही द‍िखती है इसल‍िए कई बार म‍िलावटी काली म‍िर्च में पपीते के बीज भी होते हैं। 


✨इसको परखने के ल‍िए एक ग‍िलास पानी में काली म‍िर्च के दानें डालें।


✨ अगर दानें तैरते हैं तो मतलब वो दानें पपीते के हैं और काली म‍िर्च असली नहीं है। 


👉🏻6. शहद (Honey)


✨शहद में भी खूब म‍िलावट होती है। 


✨शहद में चीनी म‍िला दी जाती है, इसकी गुणवत्‍ता जांचने के ल‍िए शहद की बूंदों को ग‍िलास में डालें,


✨ अगर शहद तली पर बैठ रहा है तो इसका मतलब वो असली है नहीं तो नकली है। 


👉🏻7. देसी घी (Ghee)


✨घी में म‍िलावट की जांच करने के लिए दो चम्‍मच हाइट्रोक्‍लोर‍िक एस‍िड और दो चम्‍मच चीनी लें और उसमें एक चम्‍मच घी म‍िलाएं। 


✨अगर म‍िश्रण लाल रंग का हो जाता है तो समझ जाइए क‍ि घी में म‍िलावट है। 


👉🏻8. दूध (Milk)


✨दूध में पानी, म‍िल्‍क पाउडर, कैम‍िकल की म‍िलावट की जाती है।


✨ जांच करने के ल‍िए दूध में उंगली डालकर बाहर न‍िकाल‍ लीज‍िए। 


✨अगर उंगली में दूध च‍िपकता है तो समझ जाइए दूध शुद्ध है। अगर दूध न च‍िपके तो मतलब दूध में म‍िलावट है। 


👉🏻9. चाय की पत्‍ती (Tea)


✨चाय की जांच करने के ल‍िए सफेद कागज को हल्‍का भ‍िगोकर उस पर चाय के दाने ब‍िखेर दीज‍िए।


✨ अगर कागज में रंग लग जाए तो समझ जाइए चाय नकली है क्‍योंक‍ि असली चाय की पत्‍ती ब‍िना गरम पानी के रंग नहीं छोड़ती। 


👉🏻10. कॉफी (Coffee)


✨कॉफी की शुद्धता जांचने के ल‍िए उसे पानी में घोल‍िए। 


✨शुद्ध कॉफी पानी में घुल जाती है, लेक‍िन अगर घुलने के बाद कॉफी तली में च‍िपक जाए तो वो नकली है।


Read in English 


👉🏻1. Cumin seeds

✨To test cumin seeds, take a little cumin in your hand and rub it between both palms.


✨If the color leaves on the palm, then understand that the cumin is adulterated because cumin does not leave color.


👉🏻2. Asafoetida


✨To check the quality of asafoetida, dissolve it in water.


✨If the solution becomes milky, then understand that the asafoetida is real.


✨The second way is to keep a piece of asafoetida on the tongue, if the asafoetida is real, then you will feel bitterness or tingling.


👉🏻3. Red chilli powder


✨Red chilli powder is the most adulterated powder.


✨To check it, put the powder in water, if the color dissolves in water and starts floating like sawdust, then assume that the chilli powder is fake.


👉🏻4. Fennel & Coriander


✨These days, fennel and coriander are available in the market which have green polish, these are fake products,


✨To check it, mix iodine in coriander,


✨If the color turns black, then understand that the coriander is fake.


👉🏻5. Black pepper


✨Black pepper looks like papaya seeds, so sometimes adulterated black pepper also contains papaya seeds.


✨To test this, put black pepper seeds in a glass of water.


✨If the seeds float, it means those seeds are of papaya and the black pepper is not real.


👉🏻6. Honey


✨Honey is also adulterated a lot.


✨Sugar is mixed in honey, to check its quality, put some drops of honey in a glass,


✨If the honey is settling at the bottom, it means it is real, otherwise it is fake.


7. Desi Ghee


✨To check adulteration in ghee, take two spoons of hydrochloric acid and two spoons of sugar and add one spoon of ghee to it.


✨If the mixture turns red, then understand that the ghee is adulterated.


👉🏻8. Milk


✨Water, milk powder, chemicals are adulterated in milk.


✨To check, put your finger in the milk and take it out.


✨If the milk sticks to your finger, then understand that the milk is pure. If the milk does not stick, it means that the milk is adulterated.


👉🏻9. Tea leaves


✨To test the tea, lightly wet a white paper and spread tea leaves on it.


✨ If the paper gets colored, then understand that the tea is fake because real tea leaves do not leave color without hot water.


👉🏻10. Coffee


✨To test the purity of coffee, dissolve it in water.


✨Pure coffee dissolves in water, but if after dissolving the coffee sticks to the bottom, then it is fake.


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Sun and Moon Yoga Space

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